Hunajarinki yhteistyöverkosto

Mehiläistalouden uudenlainen verkostoitumis- ja toimintamalli

Hunajarinkiverkoston luominen alkoi 1997 Korpiahon johtamana Pomo-hankkeena, jossa yhteistyökumppanina oli Varpaisjärven kansalaisopisto. Hunajarinki on Korpiahon ideoima pioneerihanke, jolla haetaan kannattavuutta, koulutusta, logistiikkaa ja markkinointivahvuuksia verkostoitumisen avulla.

Koulutimme vuosien 1997–2002 aikana yli viisikymmentä uutta mehiläistarhaajaa alueellemme. Näistä osa verkostoitui Korpiahon kanssa Hunajarinki ryhmäksi. Kesällä -98 verkosto määritteli yhteiset tavoitteensa yhteistyösopimuksella. Kyseessä ei ole juridinen oikeustoimikelpoinen yhteisö. Hunajarinki yhteistyöverkosto on itsenäisten yrittäjien verkosto, jonka toimintaa ohjaa kirjallinen sopimus.

Hunaja lingotaan ja käsitellään keskitetysti Korpiahon välineillä, näin ringin tarhaajien ei tarvitse hankkia lainkaan omia hunajan käsittelyyn tarvittavia laitteita ja kiinteistöjä. Markkinoinnista vastaa Korpiaho. Pesien lisäostot ja hoitotarvike-hankinnat teemme yhteisostoina suurempina erinä. Ringin toiminnan tavoitteena ovat; yhtenäinen laatu ja toimintatavat, kustannussäästöt tarhaustoiminnassa sekä kone- ja kiinteistökuluissa, tieto-taidon lisääminen, vahvuudet markkinoinnissa ja logistiikassa.

Toiminta-alueena on koko Itä-Suomi. Yhteistyöverkoston kouluttaminen oli vuoden 2002 alkuun saakka Korpiahon vastuulla, jonka jälkeen koulutuksesta on huolehtinut Savon Mehiläishoitajat ry.. Koulutustoiminnassa yhteistyökumppanina ovat olleet Savon ammatti- ja aikuisopisto ja Varpaisjärven kansalaisopisto sekä Suomen Mehiläishoitajain Liitto. Viimeisin koulutusryhmä oli vuonna 2011–12. Rinkiin kuuluu tällä hetkellä yli kaksikymmentä tarhausta.  Korpiaholle myönnettiin kehitystyöstä Pohjois-Savon Pro Maaseutupalkinto vuonna 1999.